Radiografiile noastre
In centrul nostru se pot realiza toate tipurile de radiografii dentare si tomografii 3D folosind tehnologia digitala de achizitie a imaginilor.
Aparatura digitala a inlocuit filmul radiologic clasic cu un sensor electronic pentru capturarea imaginii.Imaginea receptionata de sensor este transmisa catre un computer care cu ajutorul unui soft specializat poate prelucra imaginea pana la cele mai mici detalii (contrast, luminozitate, zoom, claritate). Doza de radiatie necesara pentru ca senzorul sa receptioneze imaginea este cu pana la 80% mai mica decat la aparatura clasica.
Imaginea obtinuta cu aparatura digitala are o claritate mult mai mare prin posibilitatea corectarii imaginii pe calculator. Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale medicul poate identifica informatii care nu ar fi vizibile pe un film conventional, astfel incat sansele de a stabili un diagnostic corect si sigur sunt substantial imbunatatite.
Radiografiile dentare digitale si tomografiile 3D pot fi trimise pe e-mail, inscriptionate pe un CD sau pot fi printate pe un film radiologic cu ajutorul unei imprimante laser de ultima generatie, rezultatele fiind inmanate pe loc.
Importanta si siguranta radiografiilor dentare
Radiografia dentara este esentiala in tratamentul stomatologic, deoarece ajuta la stabilirea unui diagnostic corect si la efectuarea unei lucrari potrivite fiecarei situatii in parte.Cel mai important, dozele de radiatii la care este expus pacientul in timpul unei radiografii panoramice sau a unei radiografii 3D (CBCT) sunt foarte reduse, echivalente cu fondul natural de radiatii la care suntem expusi in 2-3 zile cu soare. La fiecare radiografie, pacientul poarta un sort de protectie din plumb care nu permite ca alte zone ale corpului sa fie expuse. Riscurile unei iradieri sunt, astfel, inexistente
Radiografia digitala retroalveolara
Reprezintă examenul radiologic care oferă cea mai fidelă imagine în incidenţă izometrică si ortoradială, pentru examinarea detaliilor de structură dentoalveolară şi a proceselor patologice ce se pot găsi la acest nivel.
nivel: Acest tip de radiografie evidentiaza dintele in intregime, eventualele tratamente anterioare. Se realizeaza prin pozitionarea senzorului radiologic dentar in cavitatea bucala a pacientului cu ajutorul unui suport din plastic, steril cuprinzand coroana, radacina si osul in care aceasta este ancorata si are rolul de a oferi detalii mai exacte privind afectiunile unui anumit dinte.
Radiografia ocluzala
Radiografia ocluzala este mai mare si arata intreaga arcada superioara sau inferioara impreuna cu maxilarul superior sau mandibula.Radiografiile ocluzale sunt folosite pentru depistarea dintilor supranumerari, dintilor inclusi care nu au erupt inca, fracturi la nivelul oaselor maxilare, fisuri palatine, chisturi sau abcese.
Radiografia digitala panoramica
Radiografia panoramica (Ortopantomografia) furnizeaza medicului o imagine de ansamblu a dentitiei si a elementelor anatomice maxilo-faciale inconjuratoare.Aceasta radiografie este esențială pentru realizarea planului de tratament oferind informații despre dinții prezenți, înălțimea procesului alveolar, osul maxilar si mandibular, sinusul maxilar, articulatiile temporo-mandibulare .Ea reprezinta o imagine usor deformata, rezultata din proiectia unui corp tridimensional pe un plan (bidimensional).
Teleradiografia laterală digitala
Teleradiografia de profil este indicata atunci cand se doreste aplicarea unui aparat ortodontic (pentru corectarea pozitiei dintilor) sau corectarea profilului osos si a muscaturii pacientului. Aceasta radiografie evidentiaza raportul dintilor cu maxilarele si a maxilarelor cu oasele craniului pe care medicul ortodont le masoara pentru a putea stabili diagnosticul si planul de tratament.
Radiografia de sinus maxilar
Cu ajutorul acestei radiografii se pot observa foarte clar delimitările și forma cavității sinusale cât și eventualele patologii prezente la nivelul sinusurilor maxilare. Radiografia de sinus este o incidenta specifica pe care se poate observa pozitia si forma sinusurilor maxilare.Sinusurile maxilare sunt doua cavitati pline cu aer situate in interiorul maxilarului superior, la nivelul obrajilor, imediat deasupra molarilor si premolarilor.
Tomografia computerizata CBCT
Introducerea tehnologiei CBCT (tomografia computerizata cu fascicul conic) in domeniul dentar si maxilo-facial a deschis orizonturi noi pentru utilizarea imagisticii tridimensionale (3D). Medicul poate avea imaginea tri-dimensionala reala la scara, a dintilor, maxilarelor, sinusurilor si articulatiilor din regiunea maxilo-faciala. Poate astfel evalua volumul osos, densitatea osoasa, realiza masuratori foarte precise la nivelul crestei alveolare, poate depista existenta fracturilor dar si cea a tumorilor, traiectul nervilor, forma si patologia sinusurilor, articulatiilor temporo-mandibulare . Multumita acestei tehnologii revolutionare acum se pot crea modele virtuale ale dintelui si ale structurilor maxilarului.. Astfel, medicii au posibilitatea sa ofere un nivel mult mai bun al tratamentului.
Analiza cefalometrica digitala
Cefalometria este tehnica măsurării dimensiunilor capului.
Analiza cefalometrică este analiza relaţiei dintre structurile dentare şi cele scheletale, în cadrul craniului.
Analiza cefalometrică se realizează computerizat prin intermediul unor soft-uri specializate.
Practic, reprezintă o analiză foarte precisă, prin care se măsoară şi se analizează prin comparaţie armoniile şi dizarmoniile faciale, maxilare şi dentare.
Datele sunt exacte, preluate din toate investigaţiile din cadrul dosarului ortodontic.
Rezultatele reprezintă diagnosticarea fiecărei probleme detectate, în parte.
Acest instrument de evaluare este foarte util și, în prezent, de nelipsit din etapa de diagnosticare a cazurilor ortodontice.
Există numeroase metode pentru realizarea unei analize cefalometrice: Steiner, Wits, Downs, Bjork, Tweed, Jarabak, Rocketts, Sassouni, Harvold, McNamara şi COGS.
Pentru interpretarea corecta a radiografiei este necesara o analiza cefalometrica , care se poate realiza in cadrul centrului nostru Rxdent , cu ajutorul software-ului AUDAXCEPH