Radiatii medicale

Radiaţiile fac parte din viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi fie că provin de la surse naturale(radiaţii atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale(televizorul,monitorul,computerul ,telefonul mobil sau aparatura medicală).Efectele lor atat timp cât se incadrează in limite normale nu sunt nocive asupra organismului uman.
Potrivit studiilor in decursul unui an 80% din radiaţiile organismului provin din surse naturale doar 20% fiind atribuite surselor artificiale induse.
In radiologia medicala cantitatea de radiaţii absorbită de o persoana se masoară in Sievert(Sv).Având in vedere ca in radiologia dentara dozele de radiaţii sunt foarte mici se foloseste ca reper masurarea dozei in µSv (microSiver).Dintre toate tipurile de radiografii cele dentare folosesc cele mai mici doze de radiaţii iar odata cu apariţia tehnologiei digitale aceste doze sau redus şi mai mult. De exemplu, oamenii care calatoresc cu avionul se expun radiaţiilor cosmice intr-o masură variabilă in funcţie de altitudinea şi latitudinea la care se efectuează zborul. Un studiu asupra dozei de radiaţii cosmice inregistrate in timpul zborului cu avionul arată ca un zbor de 3,5 ore cu avionul echivaleaza ca doză de radiaţii cu efectuarea a 4 radiografii panoramice dentare (ortopantomografii) sau 12 radiografii retroalveolare (periapicale). Sursa: www.gsf.de/epcard.

Radiatii medicale